Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Ny professor vid biologiska institutionen

Marie Dacke har befordrats till professor i sinnesbiologi. Gratulationerna har strömmat in under den första veckan.
Marie Dacke
Marie Dacke. Foto: Erik Thor

– Goda nyheter sprids fort. Jag har fått gratulationer från kollegor över hela världen. Det har blivit några flaskor champagne tillsammans med min forskargrupp och med vänner. Jag är så stolt.

För en bred publik är Marie Dacke känd från Studio Natur i SVT och för att ha varit med om att starta och bygga upp Biologishowen, en show som hon fortfarande medverkar i. Tillsammans med kollegorna Eric Warrant och Emily Baird vid Biologiska institutionen i Lund mottog hon för fyra år sedan Ig Nobel Prize för upptäckten att dyngbaggar använder sig av Vintergatan när de navigerar över Afrikas savanner.

I sin forskning strävar hon efter att förstå hur biologiska kompasser fungerar. Allt från hur de uppbyggda till vilka signaler de kan läsa, och hur nervsystemet sedan sorterar all information.

– Speciellt intressant är det att undersöka kompasser som fungerar under extrema förhållanden, såsom på natten under en stjärnhimmel eller i skogen där himlen döljs av blad och där marken eller luftrummet som navigatörerna måste ta sig fram genom är fullt av pinnar, gropar och blad.

– Som tur är finns mitt främsta modelldjur, de artrika dyngbaggarna, i nästan alla typer av miljöer.

Just nu är det ett doktorandprojekt med Lana Khaldy i spetsen som tar en stor del av Marie Dackes tid. I projektet ska de undersöka hur navigationssystem är anpassade till olika miljöer, exempelvis tät skog eller öppen savann.

Vilken av de organismer som du studerar fascinerar dig mest?

– Som gruppledare ägnar jag mycket tid åt att studera människorna runt omkring mig. Det är fascinerande hur olika alla är och att de går igång på så olika saker.

2017-09-26
Partiklar av plast påverkar hjärnan och beteendet
2017-09-19
Ny bok om populationsgenetik