Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Miljoner i anslag till dyngbaggeforskning

Emily Baird, forskare vid Syngruppen vid Lunds universitet, har tilldelats ett treårigt forskningsanslag av The Human Frontier Science Program Organization, HFSPO.
Emily Baird studerar en dyngbagge. Foto: Gunnar Menander

Omräknat till svenska kronor är anslaget på cirka en miljon kronor per år i tre år. Emily Baird får anslaget för sitt arbete med dyngbaggar och deras förmåga att navigera med hjälp av små medel.

Emily Baird leder arbetet i det tvärvetenskapliga teamet där hon forskar tillsammans med Stanislav N Gorb och Poramate Manoonpong, verksamma i Tyskland respektive Danmark. Tillsammans får de 350000 US dollar per år i tre år. Fördelat på var och en blir det 110000–120000 dollar per år i tre år framåt.

- Det är jätteroligt! Anslaget ger mig och min grupp möjlighet att starta ett helt nytt projekt, säger Emily Baird.

Endast tre procent av ansökningarna har beviljats forskningsanslag i år. Enligt organisationen har den årslånga processen med att utse vilka som ska få anslag föregåtts av rekordmånga intresseanmälningar från olika team världen runt. Totalt 1073 anmälningar från team i 60 olika länder. Av dessa har 30 team sållats ut, däribland det som leds av Emily Baird vid biologiska institutionen i Lund.

Samtliga team jobbar tvärvetenskapligt och studerar olika forskningsfält inom biologin som kan sorteras under paraplytemat ”komplexa mekanismer hos levande organismer”.

Hela listan på anslagsmottagare.

Text: Jan Olsson

2017-08-16
Rovdjur bevarar befintliga djurarter
2017-08-11