Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Miljoner i anslag till dyngbaggeforskning

Emily Baird studerar en dyngbagge. Foto: Gunnar Menander
Emily Baird, forskare vid Syngruppen vid Lunds universitet, har tilldelats ett treårigt forskningsanslag av The Human Frontier Science Program Organization, HFSPO.

Omräknat till svenska kronor är anslaget på cirka en miljon kronor per år i tre år. Emily Baird får anslaget för sitt arbete med dyngbaggar och deras förmåga att navigera med hjälp av små medel.

Emily Baird leder arbetet i det tvärvetenskapliga teamet där hon forskar tillsammans med Stanislav N Gorb och Poramate Manoonpong, verksamma i Tyskland respektive Danmark. Tillsammans får de 350000 US dollar per år i tre år. Fördelat på var och en blir det 110000–120000 dollar per år i tre år framåt.

- Det är jätteroligt! Anslaget ger mig och min grupp möjlighet att starta ett helt nytt projekt, säger Emily Baird.

Endast tre procent av ansökningarna har beviljats forskningsanslag i år. Enligt organisationen har den årslånga processen med att utse vilka som ska få anslag föregåtts av rekordmånga intresseanmälningar från olika team världen runt. Totalt 1073 anmälningar från team i 60 olika länder. Av dessa har 30 team sållats ut, däribland det som leds av Emily Baird vid biologiska institutionen i Lund.

Samtliga team jobbar tvärvetenskapligt och studerar olika forskningsfält inom biologin som kan sorteras under paraplytemat ”komplexa mekanismer hos levande organismer”.

Hela listan på anslagsmottagare.

Text: Jan Olsson

Sidansvarig: