Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Lundabiolog ny president för Europas ornitologer

Jan-Åke Nilsson, professor vid Biologiska institutionen i Lund, har valts till president för European Ornithologists’ Union, EOU.
Jan-Åke Nilsson.
Jan-Åke Nilsson. Foto: Privat

Jan-Åke Nilsson utsågs till president i samband med föreningens möte i Åbo i Finland tidigare i veckan.

Namnet till trots organiserar European Ornithologists’ Union ornitologer från både Europa och Afrika. Vid mötet i Åbo deltog medlemmar från 38 olika länder, bland annat från Sydafrika och Nigeria.

– Totalt är vi cirka 1500 medlemmar och det ökar stadigt, säger Jan-Åke Nilsson.

Vartannat år anordnar EOU konferens för föreningens medlemmar på olika platser i Europa. I var det Åbos tur att stå värd. Nästa gång, 2019, äger konferensen rum i Cluj i Rumänien.

Föreningens syfte är att försöka vara ett forum för den ornitologiska forskning som sker på olika håll i Europa och i Afrika. En stor del av arbetet för presidenten och hans närmaste består i att organisera medlemskonferensen vartannat år.

Jan-Åke Nilsson är evolutionsbiolog. Han studerar bland annat olika val och avvägningar som fåglar måste göra och hur dessa leder till olika livsstrategier, strategier som i sin tur påverkar såväl reproduktion som överlevnad.

Jan-Åke Nilsson är chef för sektionen Evolutionär ekologi vid Biologiska institutionen, Lunds universitet. Han är även chefredaktör för tidskriften Avian Biology.

2017-09-26
Partiklar av plast påverkar hjärnan och beteendet
2017-09-19
Ny bok om populationsgenetik